Aktualności
Dobre z lasu
Wspólnie z Zespołem Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Tarnowskich Górach dnia 4 marca współorganizowaliśmy warsztaty dla uczniów w ramach projektu „Dobre z lasu” realizowanego w bieżącym roku szkolnym.
Było coś dla ducha i coś dla ciała. Impreza rozpoczęła się wykładem Pana Wiesława Kucharskiego Łowczego Koła Łowieckiego „Knieja” Gliwice na temat: „Polowanie – prawda i mity. Bezpieczeństwo zdrowotne spożycia mięsa z dzików” poprowadzonego w sposób niezwykle barwny i ekspresyjny.
Po wykładzie koncert dał zespół sygnalistów z Nadleśnictwa Brynek, objaśniając jednocześnie znaczenie poszczególnych sygnałów, które grane są podczas polowania.
W trakcie, gdy jedni uczestnicy warsztatów wsłuchiwali się w dźwięki rogów, inni przystąpili do gotowania. Pod okiem kucharza Pana Sławomira Wawrzyniaka grupa uczniów sporządziła potrawy z dziczyzny wykorzystując szynkę, schab, boczek i słoninę z dzika oraz łopatkę z sarny.