Aktuelles
„ZŁOTE DZIEWCZYNY” NA XIII FESTIWALU „ŚLĄSKIE SMAKI”
Nadleśnictwo Brynek z dumą zawiadamia, że startujące w konkursie uczennice II klasy, reprezentujące Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach zdobyły Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków.
Dziewczyny startowały ze wsparciem Nadleśnictwa, oferowanym w ramach współpracy nawiązanej pomiędzy naszą jednostką a ZSG-H w Tarnowskich Górach.
XIII edycja festiwalu odbyła się w Pszczynie 17 czerwca 2018r. To najważniejsza kulinarna impreza w naszym regionie, organizowana co roku przez Śląską Organizację Turystyczną. Ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa śląskiego, podtrzymanie tradycji z nią związanych oraz propagowanie wartości, której jej towarzyszą. Festiwal, odbywając się co roku w innym miejscu województwa, odkrywa to, co w kuchni regionalnej najbardziej autentyczne i prawdziwe - cały koloryt i bogactwo kuchni regionalnej, czasem w jej lokalnej odsłonie. Konkurs budzi wiele emocji, przede wszystkim ze względu na fakt, że wystartować może w nim każdy: profesjonalista, uczeń szkoły gastronomicznej czy amator.
W tym roku dzięki wsparciu Nadleśnictwa Brynek Szkoła wystawiła drużynę 2 osobową w kategorii uczeń szkoły gastronomicznej. Wioletta Krysik i Paulina Plaza zaserwowały na konkursie GRZYBIONKĘ z olejem ziołowym, śmietaną chrzanową i skwarkami, POLĘDWICĘ Z DZIKA: z kluskami tartymi, musem z buraka, demi glace z cebuli i krążkami pora oraz SERNIK z biszkoptem makowym, kruszonką cytrynową musem z malin i chutneym jeżynowym.
Tymi potrawami zdobyły serca jurorów i wywalczyły najwyższe odznaczenie! Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych!