Aktuelles Aktuelles

Zdrowe bo z lasu

Pod takim tytułem 23 października 2018 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Tarnowskich Górach odbył się konkurs kulinarny. Konkurs wyjątkowy, bo organizowany wspólnie z Nadleśnictwem Brynek.

Działalność edukacyjna Brynka kojarzona jest raczej z tematyką leśną i ekologiczną prowadzoną w obiektach należących do Nadleśnictwa , więc skąd „Gastronomik”?

Otóż Lasy Państwowe prowadząc swoją działalność edukacyjną realizują projekt „Zdrowa żywność z Polskich Lasów”  mający na celu promocję żywności pochodzącej z terenów leśnych.

"Dobre z Lasu" to nazywa sklepu firmowego Lasów Państwowych, który działa od grudnia 2017 r.  w Warszawie. W ofercie sklepu znajdują się m.in.: dziczyzna, miody inne produkty pracy pszczół: propolis, pyłek, świece, zioła leśne i przetwory z runa leśnego. Asortyment ma zostać poszerzony o ryby, bo Lasy Państwowe zarządzają także stawami rybnymi. Promocja produktów wytwarzanych na bazie dziczyzny ma za zadanie wykreować modę na spożywanie zdrowej żywności pochodzącej z polskich lasów.

Wpisując się w tę ideę konkurs zorganizowany w „Gastronomiku” miał za cel pogłębienie wiedzy na temat tradycyjnych i nowoczesnych potraw z wykorzystaniem produktów leśnych, kultywowanie i upowszechnianie tradycji sporządzania potraw z surowców pochodzących z lasu oraz popularyzację zastosowania surowców pochodzenia leśnego w żywieniu.

Konkurs „Zdrowe bo lasu” był pierwszym z cyklu i jego uczestnicy mieli za zadanie wykonać potrawę: danie główne i deser,  które zawierały przynajmniej dwa surowce pochodzące z lasu, ale na razie bez mięsa. Potrawy z udziałem dziczyzny przewidziane są w drugiej edycji. Sponsorem wszystkich surowców używanych w konkursie jak również cennych nagród rzeczowych w postaci drobnego sprzętu AGD było Nadleśnictwo Brynek. Dodatkową nagrodę w postaci markowych noży ufundował jeden z jurorów Mateusz Wrzyciel i wręczył ją wybranemu przez siebie zespołowi.

Jury oceniające potrawy w składzie: Mateusz Wrzyciel - absolwent naszej szkoły, a obecnie właściciel Karczmy Koszwice, Krystyna Jagiełło – Leńczuk – pracownik Nadleśnictwa Brynek, dyrektor ZSGH - Tomasz Respondek, sekretarz Starostwa Powiatowego Barbara Machura, Agnieszka Smura - nauczyciel ZSGH  oraz redaktor naczelny tygodnika Gwarek –Jarosław Myśliwski miało trudne zadanie, gdyż wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się dużą pomysłowością i kreatywnością podczas sporządzania dań. W potrawach królowały oczywiście grzyby, maliny, jagody i miody ale jak przystało na dania bezmięsne nie zabrakło kasz, makaronów i ryżu. Na gali wręczenia nagród obecny był Nadleśniczy Nadleśnictwa Brynek Janusz Wojciechowski a finał imprezy uświetniła obecność sygnalistów z Brynka, którzy swoim występem podkreślili leśny charakter konkursu. Patronat medialny nad konkursem objął tygodnik Gwarek.


divisions-and-others

RODO

Klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych przez Nadleśnictwo Brynek

 

Mapa lasów

Mapa lasów

 

Sprzedaż

Sprzedaż