Rezerwat segiet

Na terenie naszego nadleśnictwa znajduje się jeden rezerwat częściowy.

Rezerwat przyrody „Segiet” został powołany w dniu 27 kwietnia 1953 roku Zarządzeniem Ministra Leśnictwa, które opublikowano 12 maja 1953 roku i od tego dnia rezerwat zaczął formalnie istnieć. Rezerwat objęty jest ochroną czynną. Celem utworzenia rezerwatu było zachowanie ze względów naukowych, dydaktycznych i społecznych fragmentu naturalnego lasu bukowego z domieszką świerka i sosny.

Powierzchnia rezerwatu do 2023 roku wynosiła 24,54 ha, a jego otuliny 81,31 ha. Zgodnie z Zarządzeniem Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska w Katowicach z dnia 11 stycznia 2023 r. w sprawie rezerwatu przyrody „Segiet” powiększono jego powierzchnię do 92,29 ha oraz otulinę do 142,14 ha.
 

Pierwsze działania dążące do objęcia ochroną tego terenu rozpoczęły się już na początku XX w., jednak okres I wojny światowej przerwał te starania. Do pomysłu powrócono w okresie międzywojennym. W czasie II wojny światowej niemieccy uczeni rozpoczęli badania i prace nad utworzeniem rezerwatu, dzięki temu w 1942 roku objęto ochroną  jako obszar chronionego krajobrazu część Lasu Segieckiego, a następnie w 1953 roku powstał rezerwat przyrody „Segiet”.
 

Rezerwat charakteryzuje dobrze zachowany 155 – 190 letni drzewostan bukowy, w którym drzewa osiągają wysokość 35- 40 m. Wśród roślinności rezerwatu można rozróżnić trzy zespoły leśne: kwaśną buczynę niżową, ciepłolubną buczynę storczykową oraz żyzną buczynę karpacką.

Wśród szaty roślinnej rezerwatu zinwentaryzowano około 125 gatunków roślin naczyniowych i 40 mszaków. Szczególnie cenne są występujące i objęte ochroną ścisłą gatunki tj.: lilia złotogłów oraz buławnik mieczolistny. Rośliny objęte ochroną częściową występujące w rezerwacie to m.in. tojad dzióbaty, orlik pospolity, wawrzynek wilczełyko, śnieżyczka przebiśnieg oraz kruszczyk szerokolistny.     

Na terenie rezerwatu występują takie płazy jak: traszka grzebieniasta, żaba jeziorkowa, żaba trawna i ropucha szara oraz gady: jaszczurka żyworodna, padalec i żmija zygzakowata. Występuje także wiele gatunków ptaków i ssaków.
Na szczególną uwagę zasługują jednak nieczynne wyrobiska, znajdujące się pod rezerwatem w których zlokalizowane jest największe śląskie zimowisko nietoperzy. Gatunki jakie można wyróżnić to m.in. nocek duży, gacek brunatny, nocek rudy, nocek Brandta, nocek wąsatek, nocek Natterera, nocek orzęsiony, mroczek późny, gacek szary i nocek Bechsteina. W celu ochrony tych gatunków te podziemne labirynty zostały włączone do sieci Natura 2000 jako Podziemia Tarnogórsko-Bytomskie.

Oprócz ochrony i zachowania walorów przyrodniczych, drugim ważnym celem rezerwatu jest potrzeba zachowania walorów kulturowych.  Na terenie rezerwatu można odnaleźć wiele śladów długotrwałych przekształceń związanych z działalnością człowieka, dawne wyrobiska górnicze rudy żelaza, galmanu, galeny i srebra pozyskiwanych metodą odkrywkową. Liczne zapadliska, wykroty, głębokie leje (warpie), rumosz skalny, wały skały płonnej, usypiska i wystające z gruntu skały dolomitowe tworzą szczególny, unikatowy krajobraz.   


Asset Publisher Asset Publisher

Zurück

Zdrowe bo z lasu

Zdrowe bo z lasu

Pod takim tytułem 23 października 2018 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Tarnowskich Górach odbył się konkurs kulinarny. Konkurs wyjątkowy, bo organizowany wspólnie z Nadleśnictwem Brynek.

Działalność edukacyjna Brynka kojarzona jest raczej z tematyką leśną i ekologiczną prowadzoną w obiektach należących do Nadleśnictwa , więc skąd „Gastronomik”?

Otóż Lasy Państwowe prowadząc swoją działalność edukacyjną realizują projekt „Zdrowa żywność z Polskich Lasów”  mający na celu promocję żywności pochodzącej z terenów leśnych.

"Dobre z Lasu" to nazywa sklepu firmowego Lasów Państwowych, który działa od grudnia 2017 r.  w Warszawie. W ofercie sklepu znajdują się m.in.: dziczyzna, miody inne produkty pracy pszczół: propolis, pyłek, świece, zioła leśne i przetwory z runa leśnego. Asortyment ma zostać poszerzony o ryby, bo Lasy Państwowe zarządzają także stawami rybnymi. Promocja produktów wytwarzanych na bazie dziczyzny ma za zadanie wykreować modę na spożywanie zdrowej żywności pochodzącej z polskich lasów.

Wpisując się w tę ideę konkurs zorganizowany w „Gastronomiku” miał za cel pogłębienie wiedzy na temat tradycyjnych i nowoczesnych potraw z wykorzystaniem produktów leśnych, kultywowanie i upowszechnianie tradycji sporządzania potraw z surowców pochodzących z lasu oraz popularyzację zastosowania surowców pochodzenia leśnego w żywieniu.

Konkurs „Zdrowe bo lasu” był pierwszym z cyklu i jego uczestnicy mieli za zadanie wykonać potrawę: danie główne i deser,  które zawierały przynajmniej dwa surowce pochodzące z lasu, ale na razie bez mięsa. Potrawy z udziałem dziczyzny przewidziane są w drugiej edycji. Sponsorem wszystkich surowców używanych w konkursie jak również cennych nagród rzeczowych w postaci drobnego sprzętu AGD było Nadleśnictwo Brynek. Dodatkową nagrodę w postaci markowych noży ufundował jeden z jurorów Mateusz Wrzyciel i wręczył ją wybranemu przez siebie zespołowi.

Jury oceniające potrawy w składzie: Mateusz Wrzyciel - absolwent naszej szkoły, a obecnie właściciel Karczmy Koszwice, Krystyna Jagiełło – Leńczuk – pracownik Nadleśnictwa Brynek, dyrektor ZSGH - Tomasz Respondek, sekretarz Starostwa Powiatowego Barbara Machura, Agnieszka Smura - nauczyciel ZSGH  oraz redaktor naczelny tygodnika Gwarek –Jarosław Myśliwski miało trudne zadanie, gdyż wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się dużą pomysłowością i kreatywnością podczas sporządzania dań. W potrawach królowały oczywiście grzyby, maliny, jagody i miody ale jak przystało na dania bezmięsne nie zabrakło kasz, makaronów i ryżu. Na gali wręczenia nagród obecny był Nadleśniczy Nadleśnictwa Brynek Janusz Wojciechowski a finał imprezy uświetniła obecność sygnalistów z Brynka, którzy swoim występem podkreślili leśny charakter konkursu. Patronat medialny nad konkursem objął tygodnik Gwarek.